Dobra praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu stworzeń, powtarzalne sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi albo zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa główne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie specjalizacji żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest niezbędne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle nadzorowane i że towary są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają też na celu zapobieganie i redukowanie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów. dobra praktyka higieniczna